КАМПАЊА: „ РЕТРО ЈЕ ИН! ВОЗИ НАПРИЈЕД, ПОГЛЕДАЈ НАЗАД“

КАМПАЊА:  „ РЕТРО ЈЕ ИН! ВОЗИ НАПРИЈЕД, ПОГЛЕДАЈ НАЗАД“

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске и јединице локалне самоуправе у периоду од 25. до 31. маја 2023. године провешће превентивну кампању за мотоциклисте, под називом "Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!“

Од када је човјека, у њему постоји жеља и потреба за кретањем и слободом. Вијековима је као превозно средство човјек користио коња који је био симбол слободе. Како је напредовао човјек тако се створила и потреба за технолошким напреднијим, бржим и издржљивијим превозним средством.

Прво је настао аутомобил, али с временом створила се потреба за још мањим, бржим и окретнијим превозним средством.  Ту је своју улогу нашао мотоцикл.

Страст, хоби, љубав или овисност назовимо то како год, али једно је сигурно мотоцикл није више само превозно средство, а возачи двоточкаша спадају у веома рањиву групу учесника у саобраћају и њихов проценат у укупном броју погинулих је превелик. Опасност да погину или буду озбиљно повређени за њих је готово 30 пута већа него за возаче било ког другог моторног возила.

Брига о мотоциклистима треба да представља један од приоритета у свим плановима за побољшање безбједности саобраћаја на глобалном нивоу.

Сваке године број моторних возила расте, па је самим тим и број мотоцикала све већи. Саобраћајне незгоде у којима учествују мотоцикли или мопеди обично завршавају са повредама мотоциклиста, а неријетко и смртним случајем.

Треба напоменути да поред возача мотоциклиста често настрадају и путници који се превозе с њима.

У намјери да се овакво стање промијени ова кампања има за циљ да скрене пажњу комплетне јавности на степен угрожености којима су изложени возачи мотоцикала, лаких мотоцикала и мопеда у саобраћају и могуће посљедице до којих долази уколико доживе саобраћајну незгоду.

Поред наведеног циљ кампање је и да се да подршка позитивном понашању и знању које испољавају возачи двоточкаша, као и унапређење безбједности саобраћаја кроз информисање и промјену њихових негативних ставова, али и информисање и промјену ставова возача осталих моторних возила.

У оквиру кампање подржаће се манифестација „Moto Fest 2023“ у организацији мото клуба „Stršljen Banja Luka“ која ће се одржати од 25 - 27. маја 2023. године у Бања Луци на тврђави Кастел. Том приликом ће бити постављен штанд Агенције и Ауто-мото савеза на којем ће се дијелити прмотивни материјали, такође, биће подржана организација тренинга безбједне вожње у организацији мото клуба „Лонг Рајдерс“ у Источном Сарајеву.

 

Детаљан план кампање можете погледати овдје.

Летак и плакат за кампању можете преузети овдје.

Видео спот можете погледати овдје.

Радио џингл можете погледати овдје.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS