У Бањој Луци одржава се међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

У Бањој Луци одржава се међународна конференција „Безбједност саобраћаја у локалној заједници“

Едукација становништва о безбједности саобраћаја је у Републици Српској већ имала ефекте - рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић новинарима у Бањалуци, гдје се одржава 12. Међународна конференција "Безбједност саобраћаја у локалној заједници". Министар Чубриловић је рекао да већ кроз основно и средње образовање почиње едукација, те да се практикују и промотивне акције за становништво Српске с циљем веће безбједности у саобраћају.

"Ефекте већ имамо, готово је преполовљен број погинулих у саобраћају у односу на период када смо почели да мјеримо статистичке податке за Републику Српску. Надам се да ћемо тим путем наставити", рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да су се од 2002. године у Републици Српској почели анализирати подаци о броју саобраћајних несрећа и погинулих, а основан је и Савјет за безбједност саобраћаја, да би доношењем закона о безбједности саобраћаја била основана и Агенција за безбједност саобраћаја, те се приступило едукацији, прије свега учесника у саобраћају.

"Нећемо учинити ништа ако не будемо сви заједно из више углова сагледавали ту проблематику и утицали на учеснике у саобраћају тако да буду одговорни не само према себи, него и према осталим учесницима у саобраћају".

Он је истакао да су најранљивије категорије у саобраћају пјешаци и бициклисти и да они, који су спорији у кретању, не могу да изазову теже посљедице, али су посљедице по њих увијек велике.

Вржилац дужности директора Агенције за безбједност саобраћаја Србије Бранко Стаматовић рекао је да ће на овој конференцији размијенити искуства и праксу како би безбиједност саобраћаја била унапријеђена.

"Веома је значајна сарадња између агенција за безбједност саобраћаја и циљ је безјбједнији саобраћај како у Србији, тако и у региону, јер је велики број кретања грађана између Српске и Србије", рекао је Стаматовић и додао да се са представницима Српске ради на едукацији грађана, те превенцији јер је човјек највећи фактор настанка саобраћајних несрећа.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић истакао је да на конференцији у Бањалуци више од 200 учесника из Српске и региона.

Он је нагласио да ће бити развијана добра сарадња са колегама из Србије јер саобраћај не познаје границе и појединац ту не може много да уради већ је потребан заједнички рад.

Организатор конференције је Министарство саобраћаја и веза и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске под покровитељством Владе Српске и Савјета за безбједност саобраћаја Српске.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS