Паметна мобилност и урбано планирање

Паметна мобилност и урбано планирање

Представници Агенције за безбједност саобраћаја присуствовали су једнодневном семинару под називом "Паметна мобилност и урбано планирање" који је у оквиру Европске недјеље мобилности организовао Центар за животну средину уз подршку ЕУ Инфо центра у БиХ.

Семинар је одржан на архитектонско-грађевинско-геодетском факултету у Бањој Луци. Семинару је присуствовало близу стотину учесника.

На самом почетку уводну ријеч је имао Амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ и представник ЕУ у БиХ, који је том приликом потврдио да се климатске промјене дешавају те их не смијемо негирати. Осим тога навео је важност урбаног планирања у развоју градова и развој одрживе мобилности за економски развој локалних управа, те да Бањалука итекако има све преудуслове за развој бициклистичког саобраћаја. 

У оквиру семинара предавања су одржали Професор Јанез Кожељ, поджупан Града Љубљане, Владо Бабић, представник Града Љубљане и доскорашњи регионални менаџер мреже ЦИВИНЕТ Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа, Мирсад Хелег, директор ЈП за просторно уређење и планирање града Зеница и  Владимир Борисављевић, планер и пројектант из локалног предузећа „Урбис Центар“

У оквиру овог семинара посебно је потребно издвојити излагање Професора Јанеза Кожеља који је представио примјере добре праксе Града Љубљане, и начин на који Љубљана напушта концепт планирања развоја по мјери аутомобила и почиње да планира по мјери човјека и његових потреба за кретањем. Својим интересантним излагањем позвао је све представнике општина да чим прије напуштају застарјеле саобраћајне планове које виде аутомобила као основно превозно средство.

Владо Бабић, представник Града Љубљане и доскорашњи регионални менаџер мреже ЦИВИНЕТ Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа истакао је сљедеће, позвао је све заинтересоване јединице да се укључе у ЦИВИНЕТ мрежу Словенија-Хрватска-Југоисточна Европа. Поред наведеног истакао је нужност повезивања градова и свих актера на подручју одрживог развоја, а посебно одрживе мобилности. Такође, нагласио је да је од пресудног значаја одлучна подршка политике и нужност усвајања стратегије на државном, а још прије на локалном нивоу, на подручју суочавања са климатским промјенама и са негативним утицајима прекомјерне моторизације.

Мирсад Хелег, директор ЈП за просторно уређење и планирање града Зеница, представио је иновативни приступ интегралном рјешавању саобраћаја у Зеници. Том приликом упознао је присуте на који начин Зеница креће крупним корацима ка претварању града у квалитетније и угодније мјесто за живот. Са тренутних петнаестак километара бициклистичких стаза и нових петнаест, показује примјер свима у Босни и Херцеговини на који начин се постаје модернији град.

Инжењер саобраћаја Владимир Борисављевић у својој презентацији се осврнуо на најновије примјере како то изгледа бити пјешак у бањалучком саобраћају и показао детаље које би представнике Градске управе требало да узбуни и који под хитно требали да почну рјешавати овај брзорастући проблем.


(www.frontal.rs) 
©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS