Oдржана сједница Савјета за безбједност саобраћаја у новом мандату

Oдржана сједница Савјета за безбједност саобраћаја у новом мандату

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изабран је за предсједавајућег Савјета за безбједност саобараћаја Републике Српске, док су за чланове Савјета у новом сазиву изабрани министри унутрашњих послова, саобраћаја и веза, здравља и социјалне заштите, просвјете и културе и финансија Републике Српске.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да Савјет још чине стручни сарадници и представници других институција које се баве овим пословима, као што је Ауто-мото савез /АМС/ Републике Српске, истичући да се овим најбоље показује колико Влада Републике Српске придаје значају безбједности саобраћаја.

Трнинић је након конститутивне сједнице Савјета рекао да је усвојен закључак да су оправдана и добро трошена средства која су кориштена за повећање безбједности саобраћаја у Републици Српској на основу издвајања од једног процента према Закону о обавезном осигурању возила и да је на тај начин повећана безбједност саобраћаја у Српској. 

"Једино чиме нисмо задовољни јесте то што још имамо велики број смртно страдалих на нашим друмовима, којих је прошле године било 130, а што је повећање у односу на 2017. годину када их је било 115", истакао је Трнинић.

Oн је додао да су на сједници разматрани и извјештај Савјета о безбједности саобраћаја за прошлу годину, извјештај о раду Савјета за прошлу годину и план рада за 2019. годину. 

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да је забрињавајући податак да је повећан број младих страдалих у саобраћају у Српској, због чега се у наредном периоду мора више радити да се млади заштите у саобраћају.

Радовић је истакао да је у 2018. години било 39 смртно страдалих млађих од 30 година, од којих 35 од 21 до 30 године живота, додајући да у прошлој години није било погинулих млађих од 13 година. 

"Забрињава и повећање броја смртно страдалих мотоциклиста којих је било прошле године 15, а 2017. године девет, што говори да се мора посветити већа пажња безбједности мотоциклиста путем одређених мјера и кампање усмјерене према млађим људима", напоменуо је Радовић.

Он је рекао да је Тутњевац на путу Клашнице-Прњавор једно од опасних мјеста на којем се често дешавају саобраћајне незгоде.

Позивајући се на податке МУП-а Републике Српске, Радовић је рекао да је проценат употребе појаса на предњем сједишту од 49 одсто у 2015. години повећан на 65 одсто, брзина је у 26 одсто била узрок саобраћајних незгода, а сада је 19 одсто, док је удио возача који су проузроковали саобраћајну негоду под дејством алкохола са 13,9 пао на 9,5 одсто.

Радовић је најавио да ће бити одржана редовна годишња конференција о безбједности саобраћаја у локалној заједници у организацији ресорног министарства и Агенције, а 23. октобра и скуп уочи конференције "Искуства земаља Европе у безбједности саобраћаја-корак ка безбједнијем саобраћају у земљама западног Балкана".

Члан Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске Крсто Липовац рекао је да је Република Српска прије 20 година регистровала 260 погинулих у саобраћајним незгодама, а прошле године регистровано је 130.

"То није успјех, то је легат када на годишњем нивоу смањите или преполовите број погинулих у саобраћајним незгодама", истакао је Липовац.

Он је рекао да је Република Српска у протеклом времену уложила велике напоре с циљем повећања безбједности у саобраћају.

"Република Српска данас служи као примјер региону у смислу институција јер има Савјет као најважнију институцију за координацију послова безбједности у саобраћају, којим предсједава премијер, а у чији рад је укључено и пет министара и друге институције из ове области", закључио је Липовац.

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab