У Републици Српској данас је на Тргу Крајине низом активностима започела превентивна кампања "НИТИ 1 БРЗА ВОЖЊА"

У Републици Српској данас је на Тргу Крајине низом активностима започела превентивна кампања

Кампању проводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Репшублике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савез Републике Српске, компанијa „Aуто Миловановић“ као стратешки партнера и Радио Телевизија Републике Српске као медијски пaртнер.

Главни инспектор у Јединици за безбједност саобраћаја Управе полиције МУП-а Српске Драган Милошевић рекао је да је прошле године у 45 одсто незгода са смртним посљедицама у Републици Српској узрок била неприлагођена брзина.

- Осим што подржавамо ове превентивне кампање, планирамо у наредном периоду и да преко својих организационих јединица спроводимо планске мјере на контроли брзине кретања возила, које ће се предузимати тако што ће бити укључени сви уређаји за мјерење прекорачење брзине возила - рекао је Милошевић.

Помоћник министра сабраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је да је брзина један од главних узрока незгода у саобраћају, те апеловала на возаче да поштују ограничења брзине.

- Данашње активности усмјерене су првенствено на најмлађе, јер су нам они и најважнији. Ако их на вријеме научимо да је важно везати појас и смањити брзину, они ће утицати и на своје родитеље, али и бити одговорни у будућности - рекла је Костићева новинарима.

Портпарол Ауто-мото савеза Републике Српске Перица Пећанац рекао је да истраживања показују да је просјечна брзина аутомобила у Српској 76 километар на час, али да је забрињавајуће што су највећа прекорачења забиљежена у насељеним мјестима.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић упозорио је возаче да што брже возе, више ризикују.

- Ове године смо почели са мјерењем индикатора безбједности саобраћаја, те у септембру очекујемо резултате колико процената возача у Републици Српској поштује ограничење брзине у и ван насеља - рекао је Радовић.

Кампања је почела представљањем симулатора превртања возила, директног судара и другим промотивним активностима за најмлађе.

Кампању организују Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Српске, Ауто-мото савез Српске, компанија "Ауто Миловановић" као стратешки партнери, те Радио-телевизија Републике Српске као медијски партнер.

Кампања ћа трајата до краја септембра.

Циљ провођења превентивне кампање НИТИ 1 БРЗА ВОЖЊА!“ је повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској, смањењем број возача који возе непрописном или неприлагођеном брзином.

Кампањом се жели утицати на промјену ставова о важности и значају ограничења брзине и преношење поруке учесницима у саобраћају колико је важно поштовати ограничење брзине кретања.

Реализацијом ове кампање очекује се повећање учесника који поштују ограничење брзине кретања, чиме би дошло до смањења броја настрадалих лица у саобраћајним незгодама и измјене у структури повреда (значајно смањење тежине повреда и мања смртност).

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab