АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРВУ ОНЛАЈН ЕДУКАЦИЈУ ОДРЖАЛА ВЛАСЕНИЧКИМ СРЕДЊОШКОЛЦИМА

АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРВУ ОНЛАЈН ЕДУКАЦИЈУ ОДРЖАЛА ВЛАСЕНИЧКИМ СРЕДЊОШКОЛЦИМА

Да ниједна ситуација не може утицати на успјешну сарадњу, него је чак може подићи на један виши ниво, показали су власенички Средњошколски центар „Милорад Влачић“ и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Прву онлајн едукацију у Републици Српској, о опасностима учешћа у саобраћају под утицајем алкохола, представници Агенције одржали су  ученицима завршне године економске струке у власеничкој средњој школи,  путем зум апликације.

Никола Торбица, виши стручни сарадник за превентиву, планирање и вођење кампање на унапређењу безбједности саобраћаја у Агенцији, ученицима је прво изнио статистичке податке који кажу да је у  2019. у Републици Српској у саобраћајним незгодама смртно страдало 118 лица. Оно што је поражавајуће је да је у незгодама са смртним исходом код  36.5 одсто учесника утврђено присуство алкохола у крви.

„Ако посматрамо број искључених возача из саобраћаја за једну годину, 50 одсто  возача у саобраћају учествује под утицајем алкохола. Нажалост, то је веома велики број и сви ми морамо да радимо на томе да се промијени свијест возача када је у питању вожња под утицајем алкохола. Истраживањима је утврђено да је код старијх возача изражено свакодневно конзумирање алкохола, али у мањим количинама, да кажемо оним дозвољеним,  док је  код младих возача изражено седмично конзумирање алкохола у већим количинама и они су пуно флексибилнији када је у питању конзумирање алкохола и вожња. Они вјероватно нису свјесни ризика када се упуштају у такву вожњу и лакше пристају да управљају возилом под утицајем алкохола“, износи Торбица.

Он је додао да је ово само један од разлога зашто Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, годинама уназазад, посјећује средње школе и држи едукативна предавања ученицима завршних разреда.

„Нажалост, због пандемије смо спријечени да  предавања држимо у школским просторијама, али  морали смо наћи начин да успоставимо едукацију. У сарадњи са власеничким средњошколским центром, одржали смо прву онлајн едукацију за ученике средње школе, са темом „Млади возачи и алкохол“,  како бисмо указали ученицима завршних разреда средње школе колико је ризична вожња под утицајем алкохола. Ово је право вријеме за ову врсту предавања, јер је вријеме празника, када се више алколхола конзумира. Агенција у овом периоду проводи кампању „Нити једна чаша прије вожње“, која је посвећена смањењу употребе алкохола приликом вожње, па је и самом тим ова едукација иде у оквиру те камшпање“, истиче виши стручни сарадник за превентиву, планирање и вођење кампање на унапређењу безбједности саобраћаја.

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске захвална је власеничком Средњошколском центру на вишегодишњој успјешној сарадњи.

„Морам истаћи да је сарадња са ученицима и професорима у Средњошколском центру „Милорад Влачић“ веома квалитетна, а ми и иначе са Општином Власеница имамо одличну сарадњу у многим активностима. Надамо седа ће већина школа у Српској  препознати овај вид комуникације и да ће се активно укључити у ова предавања. Власенички средњошколски центар и  Агенција су показали да институције морају да фуинкционишу чак и оваквој ситуацији, да прилагођавају свој рад тренутним условима, а ученици су могли да науче важну лекцију, а то је како битти безбједан у саобраћају“, похвалио је Власеничане Никола Торбица из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

На адресу „Милорада Влачића“ ускоро ће стићи и пакет промотивног материјала који су из Бање Луке упутили из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, а биће подијељен ученицима који су учествовали у едукацији, као симболичан знак захвалности за успјешно реализовану прву онлајн едукацију ове врсте.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS