Опрез, нова школска година на прагу!

Опрез, нова школска година на прагу!

Почетак наредне недјеље значи и почетак нове школске године, а то је знак возачима на повећани опрез у вожњи јер ће се у саобраћају наћи и велики број школараца .

Безбједност у саобраћају је дио опште безбједности сваке земље. Један од примарних циљева је подизање свијести јавности о трагичном страдању људи у саобраћајним незгодама и превенција истих.

Према подацима УН-а годишње у свијету у саобраћајним несрећама страда око 15 милиона дјеце до 14 година старости, а од тога 500 хиљада смртно.

Дјеца су најугроженија категорија учесника у саобраћају,  због њихове психо – физичке незрелости те мањка животног искуства и знања.

Да би се смањио број саобраћајних незгода неопходно је да се у што ранијој животној доби започне са учењем и одгојним процесом како би се дјеца свјесно и одговорно понашала у саобраћају.

Треба узети у обзир да дјеца:

  • немају могућности опажања и предвиђања опасности;
  • немају довољну емоционалну и социјалну зрелост;
  • немају навике и знање о понашању у саобраћају;
  • не познају правила  у саобраћају и саобраћајне знакове;
  • подложни су паници и страху у саобраћајној гужви;

Безбједност дјеце у саобраћају овиси о одговорности свих одраслих, било да су упитању возачи, родитељи, васпитачи, учитељи и др. Возачи нису само дужни повећати опрез у близини школа, вртића, паркова, игралишта, возити прописаном брзином , већ пратити и претпоставити дјечије поступке. Ова упозорења особито се тичу младих возача који ранијих година нису имали искуства са школарцима у саобраћају.

Након одржаног састанка представника субјеката за безбједност саобраћаја усаглашен је и план активности пред почетак нове школске године који можете прочитати овдје.

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске жели свим школарцима сретан и безбједан полазак у нову школску годину.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS