Средњошколцима одржано предавање на тему „Кад се живот преокрене“

Средњошколцима одржано предавање на тему „Кад се живот преокрене“

Ученици трећег и четвртог разреда средње школе присуствовали су данас у Средњошколском центру „Никола Тесла“ у Козарској Дубици предавању на тему „Кад се живот преокрене“ на којем су послушали причу Дејана Трнинића који је учествовао у саобраћајној незгоди и задобио тешке тјелесне повреде у трајни инвалидитет.

„Младим људима и будућим возачима желимо да поручимо да у саобраћају један тренутак непажње може да им преокрене живот, као што се то десило у мом случају када сам са тек навршених 19 година доживио саобраћајну несрећу са тешким повредама и посљедицима за цијели живот“, рекао је новинарима Трнинић.

Он је навео да се овај модел предавања показао као најефикаснији јер млади људи могу да чују лично искуство и извуку поуке, те се у саобраћају понашају безбиједно и поштују прописе у вожњи.

Средњошколци су пратили и презентацију Николе Торбице из Агенције за безбједност саобраћаја  на којој су приказане „пијане наочаре“ које симулирају ефекат утицаја алкохола и како алкохол ђелује првенствено на вид, те које су то моторичке способности које су им отежане кад су под утицајем алкохола.

Торбица је навео да ће пројект „Кад се живот преокрене“ бити презентован у цијелој Републици Српској да би се ученицима пренијела знања у вези ризика у саобраћају.

„Свјесни смо да ће они научити правила понашања у саобраћају у ауто школама, али је потребно и додатно едуковати младе људе о ризичним понашањима у саобраћају и посљедицама саобраћајних незгода“, рекао је Торбића.

Он је истакао да према званичним подацима око 30 одсто младих људи, од 18 до 30 година, учествује у саобраћајним незодама са смртно страдалим и додао да је то веома висок број.

„Морамо радити на томе да тај проценат буде мањи и наравно да посљедице буду мање“, закључио је Торбица.

Директор Средњошколског центра Никола Тесла у Козарској Дубици Горан Тубић истакао је значај оваквих предавања у смислу безбједности учесника у саобраћају, посебно младих возача.

Секретар Ауто-мото друштва „Козара“ из Козарске Дубице Милутин Бундало истакао је значај кориштења безбједносног појаса и додао да су предавања која доносе вјеродостојна искуства важан облик едукације.

Циљ пројекта Агенције за безбједост саобраћаја под називом „Кад се живот преокрене“ је да се ученицима средње школе који су на прагу полагања возачког испита, те су потенцијални будући возачи, скрене пажња на опасности којима су изложени млади возачи и начине да буду безбједнији у саобраћају.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS