У Београду одржана радионица о безбједности саобраћаја

У Београду одржана радионица о безбједности саобраћаја

Представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске присуствовали су регионалној радионици о безбједности саобраћаја која је одржана 15. и 16. октобра у Београду. Сарадња и трансфер знања су један од кључних елемената за непрекидни напредак у свакој области, што је случај и са саобраћајем, закључак је са наведене регионалне радионице о безбједности саобраћаја која је одржана у организацији Економске комисије Уједињених нација за Европу (UNECE), Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Савета за регионалну сарадњу (RCC). На наведеној радионици више од 30 земаља размјенило је своја искуства из те области, са циљем да се унаприједи безбједност грађана и да се смањи број жртава у саобраћајним незгодама.

Теме стручног скупа фокусиране су на активности у вези са међувладином сарадњом, функцијом водећих агенција или других координационих тела, развојем националне стратегије, постављањем реалних и дугорочних циљева, изворима финансирања и базама података за праћење и евалуацију.

На отварању скупа, учесницима су се обратили Серђо Дондолини из Министарства инфраструктуре и транспорта Републике Италије, Газменд Турдиу, заменик генералног секретара Регионалног савета за сарадњу из Сарајева, Светлана Вукановић, експерт Светске банке у области саобраћаја и транспорта, Миодраг Пешут из Економске комисије за Европу Уједињених нација, Владимир Ребић, начелник Управе саобраћајне полиције и проф. др Крсто Липовац, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Светлана Вукановић из Свјетске банке је истакла да та институција сматра Безбедност саобраћаја веома важним проблемом, и кључно је успостављање водеће Агенције за безбедност саобраћаја како не би било стихијског, већ системског управљања безбедношћу саобраћаја. Она сматра да су безбедност саобраћаја и жртве у саобраћајним незгодама изузетан терет за друштво.

„Следеће године је анализа декаде безбједности саобраћаја па ћемо видети где смо и како радимо како би постигли циљеве које смо задали. Република Србија је на правом путу развијања системског управљања безбједношћу саобраћаја. Очекује се усвајање Националне стратегије и акционог плана. Свјетска банка предвиђа улагање од 50 милиона еура у унапређење безбједности саобраћаја.“

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Републике Србије Владимир Ребић је истакао да је деценијама полиција била носилац безбједности саобраћаја али нови закон је укључио и остале субјекте у овај проблем.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Проф. др Крсто Липовац је подсјетио да је Свјетска здравствена организација  дала конкретан план активности у оквиру Декаде безбједности саобраћаја који треба да следимо.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја је такође истакао да је безбједност саобраћаја првенствено јавни здравствени, а затим и економски проблем јер нас много кошта. „Не смемо штедјети труд, енергију и новац да бисмо достигли циљ успостављање система управљања безбједношћу саобраћаја“. Како је нагласио, да би ти циљеви били реални и да би се могли остварити, неопходна је првенствено политичка подршка, а затим и стручна, као и стабилни извори финансирања и најшира подршка јавности.

Због тога су овакви скупови значајни, да би се уверили да је управљање безбједношћу саобраћаја могуће.

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab