У току кампања „АЛКОХОЛ+ВОЛАН=УБИТАЧНА КОМБИНАЦИЈА“

У току кампања  „АЛКОХОЛ+ВОЛАН=УБИТАЧНА КОМБИНАЦИЈА“

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске и јединице локалне самоуправе провoде превентивну кампању под називом „АЛКОХОЛ+ВОЛАН=УБИТАЧНА КОМБИНАЦИЈА“/“СРЕЋНА НОВА БЕЗ ЖРТАВА“.

Кампања која ће трајати до 31. јануара 2016. године има за циљ повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз смањење броја возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола.

Ове године као партнер наведеној кампањи подршку је пружила и друштвено одговорна компанија „Molson Coors“ желећи да допринесе повећању безбједности у саобраћају и одговорнијој конзумацији алкохола.

Поред наведеног, као новина у реализацији кампање ове године је ангажовано специјализовано  возило, које је облијепљено порукама кампање и путем којег се пуштају поруке које се односе на кампању. Предвиђен је обилазак, значајног броја јединица локалне самоуправе.

У свакој локалној заједници гдје се наведено возило буде задржавало, реализоваће се догађај у сарадњи са локалним Савјетима за безбједност саобраћаја и ауто-мото друштвима, те промотерима „Molson Coors“ компаније, која је овлаштени представник "Јелен пиво" бренда у БиХ. У оквиру догађаја, дјелиће се леци, плакати, мајице, те спроводити активности са "пијаним наочарима".

Наиме, тзв. "пијане наочаре" представљају посебан тип наочара, које са одређеном технологијом симулира видно окружење лица које са налази у алкохолисаном стању. Позивамо све заинтересоване да нам се придруже догађајима у општинама/градовима гдје живе, те да пробају се кретати као пјешак  кориштењем тзв. пијаних наочара", које симулирају пјанство до 1.5 g/kg алкохола у крви.

Поред наведеног, возачи треба да знају

-          да алкохол слаби функционисање наших чула

-          алкохол успорава опажање битних појава у току вожње

-          алкохол слаби способност возача да безбједно управља возилом

Ако пијеш:

-          не управљај моторним возилом

-          замоли другу особу да те допрати до куће

-           користи јавни превоз или такси превоз

И да знате :

-          количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута

-          са 1,0 промила алкохола у крви ризик од настанка незгоде седмоструко је већи, а са 1,4 промила двадесет пута већи.

 

Материјали за наведену кампању:

 

План кампање можете погледати овдје.

Летак кампање можете преузети овдје.

Плакат кампање можете преузети овдје.

План кретања специјализованог оглашавајућег возила можете преузети овдје.

Радио џингл можете послушати овдје.

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab