ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Република Српска ће се, и ове године, придружити другим земљама широм свијета, које по препорукама из резолуције Уједињених нација, усвојене 26. октобра 2005. године, током треће недеље новембра обиљежавају Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Агенција за безбједност саобраћаја заједно са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова, Министарством просвјете и културе, Министарство здравља и социјалне заштите, Заводом за образовање одраслих Републике Српске, ЈП „Путеви Репулике Српске“, ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, Ауто - мото савезом Републике Српске, Црвеним крстом Републике Српске, Музичком школoм „Владо Милошевић“, Академијом умјетности, Ватрогасним савезом а у сарадњи са јединицама локалне самоуправе и невладиним организацијама, провешће активности на обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода од 17. - 20. новембра 2017. године.

Под слоганом „До 2020: смањити број погинулих и тешко повријеђених за 50%“ програм обиљежавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода започеће у петак 17. новембра 2017. године са почетком у 12 часова у Добоју.

Том приликом биће уприличен низ активности, чији је циљ скретање пажње цјелокупној јавности на трагична сјећања на жртве саобраћајних незгода, али и на мјере које се могу предузети да би се трагедија спријечила. У суботу 18. новембра у 11,00 часова у Храму Христа Спаситеља у Бањој Луци биће служен помен свим страдалим у саобраћајним незгодама а у понедјељак на Академији умјетности у Бањој Луци са почетком у 12,00 часова ученици Mузичке школе „Владо Милошевић“ и студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци одржаће концерт класичне музике.

На путевима Републике Српске прошле године живот је изгубило 130 лице, док је 3581 лица задобило теже или лакше повреде. Економија Републике Српске, због саобраћајних незгода, губи милионе КМ годишње. Ови подаци довољно говоре о тежини проблема, али су истовремено аларм за узбуну и позив на заједничку акцију свих институција надлежних за безбједност саобраћаја, како би подигли свијест о неопходности превенције саобраћајних незгода.

Дан сјећања постаће тако прилика да се цјелокупна заједница, још једном, присјети суграђана, страдалих на путевима и да се искаже саосјећање са ожалошћеним породицама, као и да се  скрене пажња на број погинулих и настрадалих у саобраћајним незгодама и потенцијaлни ризик за све учеснике у саобраћају. 

Програм обиљежавања „Свјетски дана сјећања на жртве саобраћајних незгода“ можете погледати  Овдје.

Летак обиљежавања „Свјетски дана сјећања на жртве саобраћајних незгода“ можете преузети  Овдје.

Плакат обиљежавања „Свјетски дана сјећања на жртве саобраћајних незгода“ можете погледати  Овдје.

Програм концерта можете погледати Овдје.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab