ПОЧИЊЕ КАМПАЊА "OСВЈЕТЛАЈ ОБРАЗ ДОМАЋИНЕ - ОЗНАЧИ ТРАКТОР ЖУТИМ РОТАЦИОНИМ СВЈЕТЛОМ“

ПОЧИЊЕ КАМПАЊА

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Агенција за безбједност саобраћаја, и Ауто-мото савез Републике Српске провешће у периоду од 12. марта (уторак) до 31. марта (недјеља) 2019. године превентивну кампању „Освjетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ .

Возачи трактора као и осталих радних машина спадају у ризичну категорију учесника у саобраћају, и према њима се потребно односити са посебном пажњом.

Трактори и друге радне машине су возила која су својим конструктивним и другим елементима намијењена за рад, и у малој мјери су прилагођени условима пута са савременим коловозним застором.

У  Републици Српској у задњих 5 година смртно je страдало 14 возача трактора и радних машина, треба напоменути да поред возача трактора или радних машина често настрадају и путници који се превозе у њима, као и возачи и путници возила која се сударе са трактором.

Почетак кампање ће се обиљежити у општини Шамац 14. марта (четвртак) у 11:30 часова у мјесној заједници Tишина, гдје ће бити реализоване активности окупљања тракториста и возача радних машина. Том приликом биће подјељен одређен број ротационих свјетала и материјала у виду (летака, плаката и сл.).  У оквиру кампање подржаће се организовање „тракторијаде“ која ће се ове године одржати  на подручју општине Шамац (Доња Слатина) 29. априла (понедјељак). На овом догађају очекује се окупљање већег броја тракториста из Посавине и Семберије (преко 100 трактора и радних машина) и том приликом ће се дјелити едукативни и промотивни материјал кампање.

Реализацијом активности Освjетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ очекује се веће поштовање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих радних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, те већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања ноћу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.

(На основу Закона о основама безбједности саобраћај на путевима у БиХ (члан 90. Став 6.), жута ротациона свјетла морају бити упаљена на трактору за вријеме вожње по јавном путу. Употребом жутих ротационих свјетала, возачи трактора, за вријеме вожње на јавном путу су видљиви за друге возаче моторних возила, нарочито ноћу и у условима самњене видљивости.)

Кампања има за циљ да укаже возачима на најчешће узроке настанка саобраћајних незгода са учешћем трактора и значај досљедног поштовања прописа.

Кампања „„Освјетлај образ, домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ преносиће се средствима масовне комуникације, укључујући телевизију, радио, штампане медије, штампане материјале и интернет.

Поводом почека кампање, директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић и генерални секретар Ауто-мото савезa Ранко Бабић те представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства унутрашњих послова, посјетиће 14. марта. 2018. године пољопривреднике Општине Шамца.

План кампање можете погледати овдје.

Летак за кампању можете преузети овдје.

Видео спот можете прузети и погледати овдје.

Радио џингл можете прузети овдје.


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab