Сутра почиње превентивна кампања „ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ“

Сутра почиње превентивна кампања  „ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ“

Сутра, 17. децембра 2021. године у Републици Српској почиње превентивна кампања „ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ“ која за циљ има повећање нивоа безбједности саобраћаја у Републици Српској кроз смањење броја возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола. Кампања ће трајати до 31. јануара 2022. године.

Централни догађај ће се обиљежити у Граду Источно Сарајево у средњој школи „28. јуни“.

Том приликом средњошколци наведене школе имаће прилику да послушају предавања на тему „Безбједност младих у саобраћају“ као и да послушају личну причу Дејана Трнинић особе која је учествовала у саобраћајној незгоди те задобила тешке тјелесне повреде и трајни инвалидитет.

Лична прича Дејана Трнинића приказаће посљедице саобраћајне незгоде и околности које су довеле до незгоде.

Након одржаних предавања у 13.00 часова испред средње школе „28. јуна“ Источно Сарајево биће уприличене активности:  специјализовано  возило пуштаће поруке које се односе на кампању, дјелиће се леци, плакати, мајице, те спроводити активности са "пијаним наочарима" (наиме, тзв. "пијане наочаре" представљају посебан тип наочара, које са одређеном технологијом симулирajу видно окружење лица које са налази у алкохолисаном стању).

Кампања „ЛАКО ЈЕ АЛКОХОЛ ОДБИТИ“ почиње сутра 17. децембра 2021. године и траје до 31. јануара 2022. године а биће реализована од стране Министарства саобраћаја и веза, Министарства унутрашњих послова, Републичке управа за инспекцијске послове, Агенције за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, јединице локалне самоуправа, Радио Телевизије Републике Српске као медијског партнера и компаније Витинка.

Почетку кампање присуствоваће представници субјеката који реализују наведену кампању а изјаве за медије планиране су у 13.00 часова испред средње школе „28. јуна“.

Том приликом биће представљен план кампање, те ће се говорити о проблемима који проистичу због вожње под дејством алкохола.

И ове године специјализовано оглашавајуће возило облијепљено порукама кампање обићи ће велики број локалних заједница при чему ће се пуштати радио џингл припремљен за ову кампању. У свакој локалној заједници гдје се оглашавајуће возило буде задржавало реализоваће се догађај у сарадњи са локалним Савјетима за безбједност саобраћаја и Ауто-мото друштвима ( у складу са препорукама кризног штаба а које се односе на Ковид – 19)

Возачи треба да знају да:

 

  • алкохол слаби функционисање наших чула
  • алкохол успорава опажање битних појава у току вожње
  • алкохол слаби способност возача да безбједно управља возилом

Ако пијеш:

  • не управљај моторним возилом
  • замоли другу особу да те допрати до куће
  •  користи јавни превоз или такси превоз

И да знате :

  • количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута
  • са 1,0 промила алкохола у крви ризик од настанка незгоде седмоструко је већи, а са 1,4 промила двадесет пута већи.

 

Видео спот можете преузети на линку: https://www.youtube.com/watch?v=4Pf34SXzofw

 

Материјали за наведену кампању:

 

План кампање можете погледати овдје.

Летак кампање можете преузети овдје.

Плакат кампање можете преузети овдје.

План кретања специјализованог оглашавајућег возила можете преузети овдје.

Радио џингл можете преузети овдје.

 

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS