Превентивна активност "OСВЈЕТЛАЈ ОБРАЗ ДОМАЋИНЕ - ОЗНАЧИ ТРАКТОР ЖУТИМ РОТАЦИОНИМ СВЈЕТЛОМ" – Нови Град

Превентивна активност

Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске заједно са јединицама локалне самоуправе провешће у периоду од 17. марта (петак) до 31. марта (петак) 2023. године превентивну активност „Освjетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ .

Возачи трактора као и осталих радних машина спадају у ризичну категорију учесника у саобраћају, и према њима се потребно односити са посебном пажњом.

Трактори и друге радне машине су возила која су својим конструктивним и другим елементима намијењена за рад, и у малој мјери су прилагођени условима пута са савременим коловозним застором.

У  Републици Српској у задњих 5 година смртно je страдао 21 возач трактора и радних машина. Треба напоменути да поред возача трактора или радних машина често настрадају и путници који се превозе у њима, као и возачи и путници возила која се сударе са трактором.

Почетак кампање ће се обиљежити 17. марта 2023. године у 11.00 часова у мјесној заједници Рудице, Општина Нови Град.

Тим поводом ће се одржати предавање за пољопривреднике из овог краја о значају поштовања прописа из области безбједности саобраћаја, безбједног управљања трактором, али и безбједног превоза лица и терета на трактору,  тракторској приколици и другим радним машинама.

Присутнима ће бити подјељен одређен број ротационих свјетала и материјала у виду (летака, плаката и сл.). 

Реализацијом активности Освjетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ очекује се веће поштовање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих радних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, те већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања ноћу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.

(На основу Закона о основама безбједности саобраћај на путевима у БиХ (члан 90. Став 6.), жута ротациона свјетла морају бити упаљена на трактору за вријеме вожње по јавном путу. Употребом жутих ротационих свјетала, возачи трактора, за вријеме вожње на јавном путу су видљиви за друге возаче моторних возила, нарочито ноћу и у условима смањене видљивости.)

Активност има за циљ да укаже возачима на најчешће узроке настанка саобраћајних незгода са учешћем трактора и радних машина и значај досљедног поштовања прописа.

Активност „Освјетлај образ, домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ преносиће се средствима масовне комуникације, укључујући телевизију, радио, штампане медије, штампане материјале и интернет.

План кампање можете погледати овдје.

Летак за кампању можете преузети овдје.

Видео спот можете прузети и погледати овдје.

Радио џингл можете прузети овдје.

 

 

 

 


©2016. АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКE СРПСКЕ. Сва права задржана.
Покреће :  BitLab CMS